Domácí chléb bez hnětení
06.11.2020
Suroviny
3 hrnky chlebové mouky + 1 hrnek hladké mouky
(nebo 1 hrnek žitné mouky + 3 hrnky hladké mouky)
2 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí
1 lžička chlebového koření (kmín, anýz)
2 hrnky vlažné vody
Postup
Promícháme suché suroviny a zalijeme vlažnou vodu. Vznikne řídší těsto. Necháme ho přikryté kynout 5-8 hod.
Strhneme těsto vařečkou od stěn, posypeme moukou a necháme ještě 30 min. odpočinout.
Mezitím rozpálíme troubu na 230C a dáme do ní vyhřát hrnec i s poklicí.
Do suchého vyhřátého hrnce vyklopíme těsto a posypeme kmínem.
Pečeme přiklopené na 230C po dobu 30 min. a poté ještě odkryté na 220C po dobu 20 min.
Důležité je dodržet těch 30 min. rozpálení hrnce!